Cliënt gehandicapteninstelling in Echt overleden na incident in zwembad

© Getty Images

Echt -

Een cliënt van gehandicapteninstelling Pergamijn is afgelopen maandag overleden na een incident in het zwembad van de zorgorganisatie in Echt.

Rob Stikkelbroeck

De stichting Pergamijn meldt het incident vrijdag op de eigen website. „Bij zo’n verschrikkelijke gebeurtenis gaat onze aandacht allereerst uit naar de familie, onze cliënten en onze medewerkers”, zegt een woordvoerster van Pergamijn. „Daarnaast wordt een onderzoek opgestart en willen we zoveel mogelijk de privacy van de betrokkenen respecteren.”

De woordvoerster doet dan ook geen uitspraken over de identiteit of woonplaats van de overleden cliënt. Ook verdere details rond het incident worden niet verstrekt.

Wat vaststaat, is dat het maandagmiddag misging tijdens een reguliere zwemactiviteit in het eigen zwembad op het terrein van Pergamijn aan de Pepinusbrug in Echt. Daar worden zwemactiviteiten gehouden onder begeleiding van zorgmedewerkers in het kader van therapie en welzijn. „Onze medewerkers die met kwetsbare cliënten werken, weten hoe te handelen in dit soort gevallen”, aldus de woordvoerster. „Het alarmnummer is direct gebeld en reanimatie is opgestart waarna de cliënt naar het ziekenhuis is vervoerd. Daar is de cliënt helaas die avond overleden.”

Onderzoek

Het incident is gemeld bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en een onderzoek naar de toedracht is opgestart. Dat doet de zorginstelling in eerste instantie zelf, volgens het geldende protocol in de jeugdgezondheidszorg. „Op die manier kan een organisatie volgens ons het beste lering trekken uit een voorval”, zegt een woordvoerder van de Inspectie. „Als het onderzoek is afgerond beoordeelt de Inspectie of dit is gedaan volgens onze maatstaven waarbij onafhankelijkheid een van de pijlers is.”

„Ons medeleven gaat uit naar de familie, medebewoners en betrokken medewerkers. Onze zorg en aandacht gaan nu in de eerste plaats uit naar alle direct betrokkenen. We houden nauw contact en zij kunnen rekenen op onze steun”, reageert bestuurder Jessica Heuperman van de Stichting Pergamijn.

Meest gelezen

Echt-Susteren

Gemeenteberichten