Zangeres Tina Turner op 83-jarige leeftijd overleden

© Getty Images

Zangeres Tina Turner, wier echte naam Anna Mae Bullock is, is overleden. De Amerikaanse stierf woensdag op 83-jarige leeftijd na een lang ziekbed in haar huis in Küssnacht in Zwitserland, meldt Sky News op basis van haar woordvoerder.

Redactie

„Met haar overlijden verliest de wereld een muzieklegende en een rolmodel”, aldus haar woordvoerder. Turner, geboren in Tennessee, begon haar carrière in de jaren vijftig. Ike Turner, die later haar man werd, ontdekte haar op 17-jarige leeftijd. De twee gingen samen muziek maken en scoorden hits met onder meer River Deep, Mountain High en Proud Mary. Door haar traumatische huwelijk met de zanger, waarin hij haar regelmatig mishandelde, leed ze aan ptss. Ze belandde meermaals op de eerste hulp met verwondingen. Het huiselijk geweld leidde zelfs tot een zelfmoordpoging in 1968. De zangeres vroeg in 1976 de scheiding aan. Ike overleed in 2007.

Tina en Ike.© Getty Images

Later had Turner, ook wel bekend als de Queen of Rock ’n’ Roll, een succesvolle solocarrière met grote hits als Private Dancer, The Best en What’s Love Got To Do With It. Wereldwijd verkocht ze meer dan 200 miljoen albums en werd ze maar liefst 25 keer genomineerd voor een Grammy, waarvan ze er acht won.

Haar show in Rio de Janeiro in 1988 trok liefst 180.000 bezoekers, en is daarmee nog steeds een van de grootste concerten ooit. In 2008 en 2009 maakte Turner haar laatste wereldtournee.

Tina en echtgenoot Erwin.© Getty Images

Tina Turner "betoverde miljoenen fans over de hele wereld" met haar muziek en passie voor het leven. „Ze inspireerde de sterren van morgen”, zegt haar woordvoerder in een verklaring. „Vandaag nemen we afscheid van een dierbare vriendin die ons al haar grootste werk nalaat: haar muziek. Al ons medeleven gaat uit naar haar familie. Tina, we gaan je enorm missen.”

Darmkanker

In de afgelopen jaren kreeg de zangeres te maken met verschillende gezondheidsproblemen. Op haar zeventigste stopte Turner met zingen om in Zwitserland te trouwen én wonen met de Duitser Erwin Bach. Slechts een paar dagen na het huwelijk kreeg de Amerikaanse een beroerte. Toen ze eenmaal hersteld was, kreeg Turner opnieuw slecht nieuws. Er werd darmkanker bij haar vastgesteld.

Zangeres Tina Turner op 83-jarige leeftijd overleden.© Het Nieuwsblad / RR

Ook leed de zangeres aan nierfalen, waarna haar man Erwin besloot zijn nier te doneren. Na de operatie kreeg de zangeres het weer zwaar voor de kiezen toen haar zoon Craig op 59-jarige zelfmoord pleegde.

Eind vorig jaar moest Turner afscheid nemen van haar 62-jarige zoon. „Ronnie, je hebt de wereld veel te vroeg verlaten. Ik sluit mijn ogen in verdriet en denk aan je, mijn lieve zoon”, schreef de zangeres daarover.

’Mishandeld leven’

In een documentaire over haar leven, die in 2021 uitkwam, blikt de ster terug op haar leven: „Ik heb een mishandeld leven gehad. Er is geen andere manier om het verhaal te vertellen. Dat is de realiteit. Dat moet ik accepteren... Mijn leven was geen goed leven. Het slechte brengt het goede helaas niet in evenwicht.”

Ander Nieuws